Shkencëtarët krijojnë robotin molekular

Shkencëtarët në Universitetin e Mançesterit kanë krijuar robotin e parë molekular në botë që është në gjendje të kryejë detyra themelore duke përfshirë ndërtimin e molekulave të tjera.

Robotët e vegjël, që janë një milionth e një milimetri në madhësi, mund të programohen për të lëvizur dhe për të ndërtuar ngarkesa molekulare, duke përdorur një krah të vogël robotik

Çdo robot individual është i aftë të manipulojë një molekulë të vetme dhe përbëhet prej vetëm 150 atomeve të karbonit, hidrogjenit, oksigjenit dhe azotit. Për ta vënë këtë përmasë në kontekst, një miliardë miliardë prej këtyre robotëve të grumbulluar në majë të njëri-tjetrit do të ishin akoma në të njëjtën madhësi si një kokërr e vetme e kripës.

Robotët veprojnë duke kryer reaksione kimike në zgjidhje të veçanta të cilat pastaj mund të kontrollohen dhe programohen nga shkencëtarët për të kryer detyrat themelore.

Në të ardhmen robotët e tillë mund të përdoren për qëllime mjekësore, procese të përparuara të prodhimit dhe madje edhe ndërtimin e fabrikave molekulare dhe linjave të montimit. Hulumtimi është publikuar në revistën shkencore Nature të enjten më 21 shtator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *